Для багатьох сфер бізнесу в Україні останні два роки перетворились на непросте випробування. Купівельна спроможність громадян знизилась, собівартість більшості товарів і послуг зросла, сума податків підвищилась. Як почувається в цих умовах бізнес на купівлі житла? Чи можна заробити на нерухомості під час кризи в Україні?

Сприятливі умови

Найкращий аргумент за купівлю житла в якості інвестицій – зменшення вартості квадратного метра. Подивіться самі, купити новобудови у Львові, Києві, Одесі чи будь-якому іншому місті України сьогодні можна значно дешевше, ніж ще два роки назад. На порталі за посиланням ви знайдете актуальні пропозиції забудовників, детальну інформацію про кожний житловий комплекс, зможете порівняти декілька об’єктів і обрати оптимальний варіант.

Якщо ваш бізнес полягає у тому, щоб купити квартиру і здавати її в оренду, економічна нестабільність лише на користь. Більшість громадян не мають коштів для купівлі власної нерухомості, але мають потребу у вирішенні житлового питання. Єдиний вихід у цьому випадку – орендувати квартиру. Аби гарантовано мати квартирантів, обирайте спальні райони великого міста, віддавайте перевагу відносно недорогому і невеликому за площею житлу, розвиненій інфраструктурі, гарному транспортному сполученню.

Можливі проблеми

В умовах кризи будівництво багатьох житлових комплексів затримується, а деякі забудовники навіть змушені тимчасово закривати свої проекти. Це може стати проблемою, оскільки ви вкладаєте гроші і розраховуєте отримати квартиру у певний термін. Вирішенням проблеми стане купівля житла після здачі новобудови в експлуатацію або на кінцевому етапі будівництва. Недолік такого варіанту полягає у тому, що на етапі котловану забудовник пропонує найвигіднішу вартість квадратного метра, яка поступово зростає і після здачі будинку в експлуатацію є найвищою.

Якщо ви плануєте купити житло на початковому етапі будівництва і продати його після того, як будинок буде здано, також можуть виникнути деякі складнощі. Перша проблема – не достатньо високий попит на житлову нерухомість. Іншими словами, знайти покупця на вашу квартиру може бути непросто. Крім того, ціни на житло протягом двох років поступово зменшуються, триває цей процес і зараз. Якщо будівництво триватиме надто довго, ніхто не зможе гарантувати, що вартість вашого житла зросте, а не зменшиться.

То чи варто інвестувати гроші в нерухомість? Експерти вважають, що це слід робити, якщо ви не поспішаєте отримати дохід і зможете дочекатись завершення будівництва і найвигіднішого моменту для продажу.