Цілющі трави почали використовувати для лікування набагато раніше, ніж з’явилися звичні лікарські засоби. Корисні для здоров’я рослини ростуть під ногами, здавалося б, варто лише зірвати їх, заварити та хвороба відступить. Але, на жаль, так буває не завжди. Лікувальні властивості трав — окрема область знань, у  якій дуже багато тонкощів та не менше міфів. Спробуємо розібратися, де правда, а де вигадки.

Міф №1. Трави — це прерогатива народної медицини

Чимало речовин, що застосовуються у традиційній медицині, мають рослинне походження. До того ж, відвари та настої, відомі з давніх часів, призначають у комплексній терапії при багатьох захворюваннях. Особливо ефективні лікарські рослини при хронічних хворобах. Докладніше про їх застосування читайте тут: http://liktravy.ua/useful/articles. Міф пов’язаний з тим, що у народній медицині застосування кожної рослини зазвичай ширше.

Міф №2. Травами найчастіше лікуються у малорозвинених країнах

Рослини при багатьох захворювань використовують не лише через можливість зекономити, а й завдяки підтвердженій ефективності та меншій кількості побічних ефектів. Тому вони популярні у країнах з добре розвиненою медициною та гарним економічним розвитком. Наприклад, якщо Ви прийдете на прийом до лікаря у Німеччині, є значна вірогідність, що він порекомендує засоби не хімічного, а рослинного походження. У цій країні приділяють багато уваги вивченню цілющих властивостей рослин та знаходять для них нове застосування. Традиційно травами лікується чимало японців.

Міф №3. Усі трави корисні

Далеко не всі. До того ж, є токсичні рослини, деякі з них можна вживати лише у певних дозах, інші взагалі вживати не можна. Гірше за все, що отруйні рослини часто схожі на цілющі. Саме з цих причин не варто заготовляти сировину самостійну, якщо Ви не є травником та краще утримуватися від її купівлі у бабусь з ринку, бо можна поплатитися найдорожчим. Найкращий варіант — придбати в аптеці збір торгової марки, яка добре відома та має досвід.

Також не можна забувати, що є протипоказання. Більшість трав не можна вагітним, годуючим жінкам, малим дітям, гіпертонікам або гіпотонікам. Маючи  якісь проблеми зі здоров’ям, перед курсом лікування треба радитися з лікарем.

Міф №4. Лікарські рослини не можна алергікам

Звісно, практично будь-яка трава може спровокувати алергічну реакцію. Але кожен харчовий продукт також може викликати алергію у конкретної людини. Ніхто не відмовляється від усієї їжі, маючи алергію на яйця, так само не варто відмовлятися від фітотерапії, якщо в анамнезі є реакція на одну рослину.

Для алергіків є загальна рекомендація: починати лікування з мінімальних доз та слідкувати за реакцією. До речі, є трави, які здатні зменшити схильність до алергії.

Міф №5. Корисна рослина є корисною у будь-якому вигляді

Форма, дозування та тривалість курсу дуже важливі. Одна і та ж рослина може виявляти різні властивості у вигляді відвару, настою чи екстракту. Курси лікування за допомогою цілющих трав зазвичай є тривалими, досягти результату можна тільки за умови систематичного прийому.

За матеріалами сайта liktravy.ua