Десятки тисяч українців ще з 2016 року чекали на прийняття цього законодавчого акту. И ось нарешті це сталося. Нагадаємо, що 22 березня у другому читанні Верховною Радою був прийнятий законопроект №3696. Стосується він внесення певних змін до ЗУ України «Про регулювання містобудівної діяльності». На сам перед, в документі вказано, що термін прийняття в експлуатацію будинків, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт буде продовжено. В народі цей закон вже давно охрестили будівельною амністією. Що ж, власники будівель, на які розповсюджується дія данного Закону можуть вже спокійно планувати ремонтні роботи та облаштовувати сучасний інтер’єр. Такі послуги, до речі, можна замовити на сайті https://polyakova.biz/ua/ . Ну, а ми в данній статті розглянемо, основні аспекти завершення процедури введення в експлуатацію самовільно збудованих споруд.

Умови та особливості закону

Перше, що потрібно відмітити, так це відсутність конкретних термінів дії Закону. Представники уряду зазначили, що цілеспрямовано прийшли до того, щоб прибрати строки до яких можна провести процедуру узаконення. Мотивовано це тим, що самовільно збудованих будинків, як приватних, так і дачних, а також офіційно неоформлених сільськогосподарських споруд та господарських будівель існує чимало. Таким чином громадяни зможуть завершити всі документальні процедури вчасно і повністю закрити це питання.
Під дію законодавчого акту підпадають будівлі, що за класом наслідків належать до об’єктів СС1, збудованих без дозвільних документів, але відповідно до цільового призначення земельної ділянки. Це:

  • Житлові, садові та дачні будинки, які були зведені у період з 5.08.1992 р. по 9.04. 2015 р., з площею до 300 м2.
  • Присадибні будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, будівництво яких завершилось до 12.03.2011 р., за умови, що їх площа не перевищує 300 м2.

Для проведення процедури здачі необхідно подати заяву до Органу державного будівельного контролю, який на протязі десяти робочих днів виконає технічне обстеження об’єкту. Якщо за результатами перевірки встановиться, що всіх норм дотримано, споруда буде прийнята в експлуатацію. Процедуру обіцяють виконувати безоплатно. Безумовно, це значний крок назустріч населенню, який не залишиться без уваги.
Наразі законопроект переданий на підпис Президента України Петра Порошенка.