Ендавмент-фонд (англ. endowment) – найбільш прозорий інструмент доброчинності, цільовий фонд, призначений для використання в некомерційних цілях. Найбільш популярні сфери застосування цільового капіталу таких фондів - традиційно некомерційні: охорона здоров'я, соціальна підтримка, освіта, наука, охорона довкілля, культура, мистецтво тощо.

Прототипи ендавментів існували ще за прадавніх часів. Зокрема, у 380 рік до н.е. відомим філософом Платоном сформований перший у сучасному розумінні ендавмент-фонд, що призначався для розвитку Платонівської Академії.  У XIV столітті аналог сучасних цільових фондів з'явився у Великобританії. Бабуся короля Генрі VIII, леді Маргарет Бюфорт, внесла пожерту на створення кафедр богослов'я в університетах Оксфорда і Кембриджа. Згодом перші пожертви від студентів і підприємців отримав університет Гарварду в США. Сьогодні ендавмент-фонди Оксфордського та Кембриджського університетів - найбільші у Великобританії, з капіталом £4,1 млрд. і £3,2 млрд. відповідно, а ендавмент Гарварду зріс до суми порядку $32, 3 млрд., що дозволило фонду стати найбільшим у світі.

У ХХ столітті з’явився, мабуть, найвідоміший нині ендавмент-фонд - Нобелевський. Створений за заповітом Альфреда Нобеля, фонд щорічно генерує премії ученим та громадським діячам. Сьогодні активів Нобелевського фонду вистачає, щоб щорічно видавати кожному лауреатові Нобелівської премії не менше $1 млн.

Перший ендавмент в Україні було створено Інститутом міжнародних відносин КНУ ім. Т.Г.Шевченка у квітні 2013 року на базі Благодійної організації «Фонд розвитку Інституту міжнародних відносин». Мета Фонду – забезпечення фінансової стабільності Інституту та незалежність від економічних і суспільних коливань. За рік існування Фонду до доброчинної справи приєдналося вже 18 благодійників: викладачів, випускників та студентів Інституту. Відсотки, отримані завдяки роботі капіталу Фонду, спрямовуватимуться на розвиток інфраструктури інституту, допомогу у навчанні студентам, аспірантам та стажерам, виплату премій викладачам, створення грантів, проведення майстер-класів, організацію співпраці з ВНЗ інших країн.

Більше про діяльність Фонду можна дізнатися з офіційного сайту Фонд розвитку Інституту Міжнародних Відносин, або приєднавшись до спільноти у Фейсбуці: https://www.facebook.com/iirfund2013